Σχετικά με το σχέδιο 

Συνεργασία 

Το εγχειρίδιο PAPIRI δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός έργου που υλοποιήθηκε υπό τη Βασική Δράση 2: Συμπράξεις συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Injuve (Εθνική Μονάδα Συντονισμού, Ισπανία). Περιλάμβανε 5 εταίρους οργανισμούς από διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Βέλγιο) όπου η ανάγκη για καινοτομία και υποστήριξη προς την ένταξη των νέων από μεταναστευτικά και προσφυγικά υπόβαθρα στον τομέα της μη τυπικής εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η διαφοροποιημένη εμπειρία των εταίρων από διαφορετικά προφίλ και περιοχές ήταν κρίσιμη γιατί έφερε διάφορες προοπτικές, απόψεις και ειδικεύσεις στο έργο, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε περισσότερο ενσωματωτικές και πολιτιστικά ευαίσθητες παιδαγωγικές προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στις μοναδικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών. 

Το τελικό εγχειρίδιο είναι μια μαρτυρία της συνεργατικής μας προσέγγισης καθ' όλη τη διάρκεια. Μια τοπική αξιολόγηση αναγκών και έρευνα μας επέτρεψαν να ευθυγραμμίσουμε τους στόχους μας, προτού δημιουργήσουμε και προσαρμόσουμε τους πόρους μας μέσω συνεχούς ανατροφοδότησης και αξιολόγησης. 

Δοκιμές 

Το σχέδιο PAPIRI στόχευε στη δημιουργία πόρων που να είναι ελκυστικοί, προσβάσιμοι και προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των οργανώσεων που εργάζονται με νέους, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι εταίροι έστειλαν εκπαιδευτικούς και συνεργάτες σε ένα σεμινάριο κατάρτισης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, που φιλοξενήθηκε από την Artemisszió, τον Οκτώβριο του 2022. Το σεμινάριο παρείχε το ιδανικό περιβάλλον για τους επαγγελματίες του τομέα να ασχοληθούν με τον έλεγχο και την ανάπτυξη κεντρικών υλικών για το εγχειρίδιο. Οι δραστηριότητες που προετοιμάστηκαν, δοκιμάστηκαν, αξιολογήθηκαν και βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην απόκτηση γλώσσας, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, διαπολιτισμική επικοινωνία και εκπαίδευση για την ασυνείδητη προκατάληψη. 

Το γεγονός ότι το σεμινάριο διήρκησε μια εβδομάδα προσέφερε αρκετό χρόνο για διαδραστικές συνεδρίες, εργαστήρια και συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, συμβάλλοντας στην τελειοποίηση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του εγχειριδίου. Πραγματοποιήθηκε σε μια συνεργατική και υποστηρικτική ατμόσφαιρα, επιτρέποντας στους εταίρους να συνεργαστούν με δυναμικό και συναρπαστικό τρόπο. 

Οι διαχειριστές του σχεδίου χρησιμοποίησαν επίσης τις διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Lleida (Ισπανία), στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και στην Καλαμάτα (Ελλάδα) για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και διαδραστικές συνεδρίες, προκειμένου να εξερευνήσουν και να παράσχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τα εκπαιδευτικά υλικά του εγχειριδίου. Ο στόχος ήταν η τελειοποίηση του περιεχομένου και η διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του στην προώθηση της ένταξης και την ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης. 

Μάθετε περισσότερα για τους εταίρους του σχεδίου